Obok win francuskich i hiszpańskich wino włoskie należy do najbardziej docenianych na świecie. Winorośl uprawia się tu od starożytności – Włochy to także jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Na terenie dzisiejszych Włoch winorośl uprawiali początkowo Etruskowie i Grecy, następnie tradycja produkcji tego trunku rozwijała się w starożytnym Rzymie. Dziś produkcja wina we Włoszech jest zbliżona do produkcji francuskiej.
Włochy to jeden z krajów najmocniej kojarzonych z winem. We Włoszech dobre wino to wręcz podstawa dobrej kuchni. Wino spożywa się tu niemal codziennie – jest to standardowy dodatek do posiłków, przy czym niekoniecznie są to wykwintne wina z najwyższej półki – na co dzień popularnością cieszy się dobre, lokalne wino włoskie. Trunek ten produkuje się we Włoszech praktycznie na każdym kroku – w każdej miejscowości funkcjonuje wielu lokalnych producentów tego trunku, nie zawsze najlepszej jakości. Próbując lokalnych wyrobów można spotkać się z najróżniejszymi wyrobami.
Odmiany winorośli i rodzaje win włoskich
Wino włoskie cechuje ogromna różnorodność, na co wpływ ma zarówno długa historia uprawy winorośli i wyrobu wina na półwyspie iberyjskim, jak i różnorodność geograficzna i wielość metod produkcji tego trunku. Na terenie Włoch uprawia się ponad 500 odmian winorośli, z czego więcej niż 350 posiadają status uznanych urzędowo. Aż 400 odmian uznanych jest za autochtoniczne odmiany włoskie. Najczęściej uprawianymi odmianami są sangiovese, catarratto Bianco, trebbiano toscano, montepulciano, berbera, merlot. W ostatnich dziesięcioleciach znacznie wzrosła powierzchnia upraw chardonnay. Poszczególne odmiany, takie jak na przykład cortese, greco bianco, arneis czy dolcetto mają duże znaczenie w poszczególnych regionach kraju.
Każdy włoski region może się poszczycić własnymi, doskonałymi winami – zupełnie inne wina można spotkać w Toskanii, Lombardii, Piemoncie, Umbrii, na Sycylii. Kombinacje przeróżnych odmian winorośli sprawiają, że każdy można odnaleźć wśród włoskich win najbardziej odpowiadające mu aromatem i bukietem smakowym. Wino włoskie, które zyskało sobie zdecydowanie największą światową renomę to chianti, marsala czy bardolino.
Chianti to wino wytrawne, o intensywnie czerwonej barwie, produkowane w Toskanii. Przepis na produkowane dziś włoskie wino chianti pochodzi prawdopodobnie z XVII lub XVIII wieku. Wino to często rozlewa się do charakterystycznych, pękatych butelek zwanych fiasco. Kolejne szczególnie popularne wino włoskie, marsala, to wzmacniane wino białe, przede wszystkim słodkie. Produkowane jest w zachodniej części Sycylii. Marsala podawana jest jako aperitif czy wino deserowe. Natomiast włoskie wino Bardolino to wino czerwone, wyrawne. Jest lekkie, o rubinowej barwie, występuje również w jaśniejszej odmianie chiaretto, klasyfikowanej jako wino różowe.
Wino włoskie w 101 Win
Sklep 101 Win oferuje Państwu szeroki wybór włoskich win. Wśród nich znajdują się zarówno wina czerwone, jak i białe i różowe, wina wytrawne i słodkie, pochodzące z różnych regionów Włoch Zachęcamy do degustacji tych wspaniałych trunków, dostępnych w niewygórowanych cenach i importowanych bezpośrednio od producentów.