101winWina czerwone odmiany winorośli
Wina czerwone odmiany winorośli

Odmiany winorośli, szczepy, charakterystyka wina.


Aglianico


Odmiana typowa dla południowych Włoch, najlepsze efekty daje uprawiana na wulkanicznych zboczach. Dominuje w Kampanii i Basilikacie, popularna jest również w Apulii i na Sycylii, a także w maleńkim Molise (Contado od Di Majo Norante). Wina ekstraktywne, ciepłe, nieco rustykalne, o aromacie dojrzałych ciemnych owoców.

Wino czerwone z odmiany Aglianico
Wino czerwone z odmiany Aglianico

Baga

Dominująca odmiana w portugalskiej apelacji Bairrada. Daje wina potężne, mocno garbnikowe, przeznaczone do długiego starzenia.

Wino czerwone z odmiany Baga
Wino czerwone z odmiany Baga

Barbera


Odmiana znana głównie z Piemontu (Włochy), gdzie jest drugą najważniejszą po Nebbiolo; uprawiana także w Kalifornii i Argentynie. W zależności od siedliska, sposobu uprawy i winifikacji może dawać wina w różnych stylach: od prostych, lekkich, owocowych do bogatych i skoncentrowanych - szczególnie, jeśli dojrzewa w dębowych beczkach.

Wino czerwone z odmiany Barbera
Wino czerwone z odmiany Barbera

 

Blaufrankisch

Odmiana typowo środkowoeuropejska, uprawiana m. in. w Austrii (Burgenland), na Węgrzech (tam pod nazwą Kekfrankos), na Morawach (pod nazwa Frankovka). Elastyczna odmiana, z potencjałem do tworzenia poważnych, skoncentrowanych win. Znakomicie sprawdza się w blendach, dając im charakterystyczny, ziemisty posmak.

Wino czerwone z odmiany Blaufrankisch
Wino czerwone z odmiany Blaufrankisch

Cabernet Franc

Odmiana uprawiana w całej Europie oraz w Kaliforni, Argentynie, Australii i Nowej Zelandii. Najlepsze rezultaty osiąga we Francji, przede wszystkim w Bordeaux, gdzie wchodzi w skład najbardziej prestiżowych win, zarówno z Lewego jak i Prawego Brzegu, a także nad Loarą. Znakomite wina z CF, zarówno mieszanki jak i jednoodmianowe, powstają jednak niemal w całym winiarskim świecie. Za najbardziej typowe dla win z Cabernet Franc uważa się aromaty strużyn z ołówka, czarnej poprzeczki (owoców i liści) oraz papryki.

Wina z odmiany Cabernet Franc
Wina z odmiany Cabernet Franc

 

Cabernet Sauvignon

Jedna z najważniejszych odmian dla win czerwonych. Osiąga znakomite rezultaty na całym świecie, od Bordeaux i Toskanii, poprzez Kaliformię i Chile, po Australię. W Bordeaux występuje głównie na Lewym Brzegu (Medoc), gdzie jest łączona z Merlotem i – w mniejszych ilościach – Cabernet Franc i Petit Verdot. W krajach Nowego świata częściej tworzy wina jednoodmianowe. Jako odmiana późna, bywa zbierana przy niepełnej dojrzałości, co przejawia się w winach nutami zielonymi, trawiastymi i paprykowymi. Przy pełnej dojrzałości rozwija aromaty czarnej porzeczki i likieru porzeczkowego, a kiedy dojrzewa w dębowych beczkach, również drewna cedrowego, tytoniu i kawy. Wina oparte na Cabernet Sauvignon potrafią być niezwykle długowieczne.

Wina z odmiany Cabernet Sauvignon
Wina z odmiany Cabernet Sauvignon

 

Carignan

Odmiana najczęściej używana w mieszankach, rzadziej w winach jednoodmianowych. Popularna szczególnie w południowej Europie: na południu Francji, w Hiszpanii (znana jako Mazuelo, w Kataloni – Carinena) i we Włoszech na Sardynii (Carignano del Sulcis). Poza Europą uprawiana głównie w Kalifornii i Południowej Afryce.

Wino czerwone z odmiany Carignan

Wino czerwone z odmiany Carignan

 

Carmenere

Odmiana powszechna niegdyś w Bordeaux, niemal wyginęła po klęsce filoksery. Rozpowszechniona w Chile (gdzie do niedawna była mylona z Merlotem), stanowi tam obecnie najbardziej charakterystyczną, „flagową” odmianę. Dobrze reaguje na starzenie w beczce. Wina z reguły ciepłe, owocowe, o umiarkowanej kwasowości.

Wino czerwone z odmiany Carménère

Wino czerwone z odmiany Carménère

 

Cinsaut (Cinsault)

Odmiana typowa dla Południowego Rodanu (Francja), gdzie wchodzi w skład mieszanek, m. in. Chateauneuf du Pape.

Wino czerwone z odmiany Cinsaut
Wino czerwone z odmiany Cinsaut

 

Dolcetto

Trzeci, po Nebbiolo i Barberze, główny szczep Piemontu (Włochy). Daje głównie wina codzienne, lekkie, owocowe, o niewysokiej kwasowości i niezbyt taniczne, a  w najlepszych realizacjach (Dolcetto di Dogliani) - poważniejsze, bardziej masywne, z kilkuletnim potencjałem dojrzewania. Poza Piemontem odmiana praktycznie nie uprawiana, poza niewielkimi powierzchniami w Argentynie i Australii

Wino czerwone z odmiany Dolcetto
Wino czerwone z odmiany Dolcetto



Gamay

Odmiana znana głównie z Beaujolais, niesłusznie kojarzona głównie z wątpliwej sławy Beaujolais Nouveau. W dobrych siedliskach (szczególnie w tak zwanych cru Beaujolais, z których  najbardziej znane to Moulin-a Vent, Morgon, Juliénas i Chénas) daje dobre, owocowe wina o niewielkiej zawartości tanin i żywej kwasowości. Typowe dla Gamay aromaty to truskawka i wiśnia oraz, pochodzące z często w przypadku tych gron stosowanej maceracji węglowej, nuty banana i owocowej gumy do żucia.

Wino czerwone z odmiany Gamay
Wino czerwone z odmiany Gamay

Grenache


Jedna z najważniejszych czerwonych odmian. Uprawiana przede wszytkim w Południowej Francji, gdzie stanowi podstawę win z Cotes du Rhone (szczególnie Chateauneuf-du-Pape), oraz w Hiszpanii (tam nazywana Garnacha), gdzie jest m. in. głównym szczepem Prioratu. Wina z Grenache są z reguły cieliste, alkoholowe, o wybujałej owocowości i umiarkowanej ilości garbników. Do typowych aromatów tej odmiany zalicza się ciemne owoce, pieprz i zioła. Popularna również w Australii.

Wino czerwone z odmiany Grenache
Wino czerwone z odmiany Grenache

Malbec

Odmiana spopularyzowana we Francji, gdzie była podstawą “czarnych win z Cahors”; dawniej częsta także w Bordeaux, gdzie do dzisiaj jest dozwolona przez prawa apelacji. Obecnie, w Europie nieco zapomniany, Malbec jest flagową odmianą Argentyny. Nowoświatowe wina z Malbeca są z reguły miękkie, owocowe, o typowych aromatach ciemnych owoców (jagody, jeżyny), często również dymu i skóry.

Wino czerwone z odmiany Malbec
Wino czerwone z odmiany Malbec

 

Merlot

Jedna z najważniejszych, o ile nie najważniejsza czerwona odmiana na świecie. Dzięki łatwości w przystosowaniu się do różnych warunków siedliska  i wczesnemu dojrzewaniu jest uprawiana niemal wszędzie, dając wina o szerokim spektrum stylów: od  najprostszych, lekkich, owocowych, do pełnych, złożonych i długowieczych. Do najbardziej znanych (i najdroższych) win opartych na Merlocie należą te z Bordeaux (Petrus, Le Pin, Cheval Blanc), znakomite realizacje powstają też w Toskanii (Masseto), Kaliforni i wielu innych regionach. Merlot często bywa łączony z innymi odmianami, dając winu cielistość i wzbogacając aromaty. Do charakterystycznych nut zapachowych tego szczepu należą aromaty ciemnych owoców (śliwki, jeżyny, czarna porzeczka) oraz czekolady, jak również nuty paprykowo - trawiaste i przyprawowe.

Wino czerwone z odmiany Merlot
Wino czerwone z odmiany Merlot

 

Montepulciano

Odmiana charakterystyczna dla środkowych Włoch, występująca w winach jednoodmianowych (Montepulciano d'Abruzzo z Abruzji) jak również łączona z innymi odmianami, najczęściej Sangiovese (Rosso Piceno i Rosso Conero z Marche). Daje wina o aromacie ciemnych owoców (jagód).

Wino czerwone z odmiany Montepulciano
Wino czerwone z odmiany Montepulciano

 

Nebbiolo

Podstawowa odmiana Piemontu (północne Włochy), charakterystyczna dla apelacji Barolo i Barbaresco. Daje wina niezbyt masywne, ale taniczne, kwasowe, o szczególnym aromacie kwiatów (fiołki, róże), dymu, ziół i trufli. W przypadku Barolo i Barbaresco mówi się o dwóch stylach winifikacji: “tradycyjnym”, w którym twarde, mocno garbnikowe wina dojrzewają w dużych beczkach (często z kasztanowca) i są przeznaczone do długiego starzenia, oraz “nowoczesnym”, w którym wina są bardziej miękkie, niejednokrotnie dojrzewają w nowym dębie i są znacznie szybciej gotowe do picia. Poza Piemontem odmiana ta daje dobre rezultaty w Lombardii (Valtellina); poza tym bywa uprawiana rzadko i bez wielkich sukcesów.

Wino czerwone z odmiany Nebbiolo
Wino czerwone z odmiany Nebbiolo

 

Negroamaro

Odmiana uprawiana głównie w Południowych Włoszech (Apulia), najbardziej znana z apelacji Salice Salentino i Copertino. Wina “południowe”, masywne, ciepłe, często o rodzynkowo - czekoladowych aromatach.

Wino czerwone z odmiany Negroamaro 
Wino czerwone z odmiany Negroamaro

 

Nero d'Avola

 

Odmiana znana z Sycylii, poza nią rzadko uprawiana. Niegdyś prawie zupełnie zapomniana, obecnie przeżywa renesans. Daje ciemne wina o czekoladowo - przyprawowych aromatach. Znakomicie sprawdza się w mieszankach (głównie z Cabernetem i Merlotem), również starzonych w dębowych beczkach.

Wino czerwone z odmiany Nero d'Avola
Wino czerwone z odmiany Nero d'Avola

 

Petit Verdot

Odmiana uprawiana głównie w Bordeaux (Medoc), gdzie jest składnikiem mieszanek z głównym udziałem Cabernet  Sauvignon i Merlot. W niewielkiej ilości uprawiana też w Kalifornii i Australii.

Wino czerwone z odmiany Petit Verdot
Wino czerwone z odmiany Petit Verdot

 

Sagrantino

Odmiana uprawiana głównie w Umbrii (Włochy), gdzie jest podstawą DOCG Sagrantino di Montefalco. Wina pełne, bardzo taniczne, wymagają długiego dojrzewania.
 

 

Sangiovese

Odmiana typowa dla środkowych Włoch, jest podstawą wielu tamtejszych apelacji: od Sangiovese di Romagna i Chianti do Brunello di Montalcino. Daje wina w szerokim spektrum jakościowym: od najprostszych, lekkich i owocowych do pełnych, dojrzewających w dębowych beczkach, o wyjątkowych bukietach i wybitnej elegancji. Odmiana charakteryzuje się dużą zmiennością, dlatego wciąż prowadzona jest selekcja najlepszych klonów. Poza Włochami spotykana niezbyt często, głównie w Argentynie, a w mniejszym stopniu także w Kalifornii i Australii.

Wino czerwone z odmiany Sangiovese
Wino czerwone z odmiany Sangiovese

 

Syrah, Shiraz

Odmiana przystosowana do klimatu śródziemnomorskiego. Apogeum osiąga w północnej Części Doliny Rodanu (Francja), w apelacjach Hermitage, Cote, Rotie, Saint Joseph, gdzie tworzy wina jednoodmianowe lub z kilkuprocentowym dodatkiem Viognier. Stanowi też podstawę win z apelacji Południowego Rodanu (Chateauneuf du Pape), gdzie bywa łączona z Grenache i innymi odmianami. Jest to także flagowa odmiana Australii (tam występująca pod nazwą Shiraz), gdzie także występuje w winach jednoodmianowych oraz typowych połączeniach z Grenache i Mourvedre. Syrah daje pełne wina o ciemnym zabarwieniu, o różnorodnych profilach aromatycznych: od prostych aromatów ciemnych owoców i przypraw w winach codziennych, do złożonych bukietów z akcentami mięty, czekolady i sadzy w winach z najlepszych siedlisk.

Wino czerwone z odmiany Syrah
Wino czerwone z odmiany Syrah

 

Tannat

Odmiana popularna we francuskim Madiran oraz Urugwaju i Argentynie. Daje wina pełne, mocne, taniczne, o znacznym potencjale dojrzewania.

 

Tempranillo

Flagowa odmiana Hiszpanii, podstawa wielkich win z apelacji Rioja, Ribera del Duero i Toro. Wina w różnych stylach, od lekkich i codziennych, do skoncentrowanych, przeznaczonych do długiego starzenia. Mają charakterystyczny aromat czerwonych owoców (truskawek), a starzone w dębowych beczkach - również wanilii, lukrecji i tytoniu. Odmiana popularna także w Argentynie.

Wino czerwone z odmiany Tempranillo
Wino czerwone z odmiany Tempranillo

 

Zinfandel

Odmiana często niesłusznie kojarzona z różowym “White Zinfandel”, w rzeczywistości potrafiąca dać wybitne, pełne i aromatyczne wina. Pochodzi z Europy (prawdopodobnie z Bałkanów), lecz jej drugą ojczyzną stała się Kalifornia. Charakteryzuje się dobrą koncentracją, wysokim poziomem tanin i aromatami ciemnych owoców, z wybijającymi się nutami jeżyn, jagód i korzennych przypraw.

mbank_raty_click
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel