Dobierz wino
Dowolny kolor
Dowolny cena
Dowolny smak
Dowolny kraj
101winWina czerwone odmiany winorośli
Wina czerwone odmiany winorośli

Odmiany winorośli, szczepy, charakterystyka wina.


Aglianico


Odmiana typowa dla południowych Włoch, najlepsze efekty daje uprawiana na wulkanicznych zboczach. Dominuje w Kampanii i Basilikacie, popularna jest również w Apulii i na Sycylii, a także w maleńkim Molise (Contado od Di Majo Norante). Wina ekstraktywne, ciepłe, nieco rustykalne, o aromacie dojrzałych ciemnych owoców.

Wino czerwone z odmiany Aglianico
Wino czerwone z odmiany Aglianico

Baga

Dominująca odmiana w portugalskiej apelacji Bairrada. Daje wina potężne, mocno garbnikowe, przeznaczone do długiego starzenia.

Wino czerwone z odmiany Baga
Wino czerwone z odmiany Baga

Barbera


Odmiana znana głównie z Piemontu (Włochy), gdzie jest drugą najważniejszą po Nebbiolo; uprawiana także w Kalifornii i Argentynie. W zależności od siedliska, sposobu uprawy i winifikacji może dawać wina w różnych stylach: od prostych, lekkich, owocowych do bogatych i skoncentrowanych - szczególnie, jeśli dojrzewa w dębowych beczkach.

Wino czerwone z odmiany Barbera
Wino czerwone z odmiany Barbera

 

Blaufrankisch

Odmiana typowo środkowoeuropejska, uprawiana m. in. w Austrii (Burgenland), na Węgrzech (tam pod nazwą Kekfrankos), na Morawach (pod nazwa Frankovka). Elastyczna odmiana, z potencjałem do tworzenia poważnych, skoncentrowanych win. Znakomicie sprawdza się w blendach, dając im charakterystyczny, ziemisty posmak.

Wino czerwone z odmiany Blaufrankisch
Wino czerwone z odmiany Blaufrankisch

Cabernet Franc

Odmiana uprawiana w całej Europie oraz w Kaliforni, Argentynie, Australii i Nowej Zelandii. Najlepsze rezultaty osiąga we Francji, przede wszystkim w Bordeaux, gdzie wchodzi w skład najbardziej prestiżowych win, zarówno z Lewego jak i Prawego Brzegu, a także nad Loarą. Znakomite wina z CF, zarówno mieszanki jak i jednoodmianowe, powstają jednak niemal w całym winiarskim świecie. Za najbardziej typowe dla win z Cabernet Franc uważa się aromaty strużyn z ołówka, czarnej poprzeczki (owoców i liści) oraz papryki.

Wina z odmiany Cabernet Franc
Wina z odmiany Cabernet Franc

 

Cabernet Sauvignon

Jedna z najważniejszych odmian dla win czerwonych. Osiąga znakomite rezultaty na całym świecie, od Bordeaux i Toskanii, poprzez Kaliformię i Chile, po Australię. W Bordeaux występuje głównie na Lewym Brzegu (Medoc), gdzie jest łączona z Merlotem i – w mniejszych ilościach – Cabernet Franc i Petit Verdot. W krajach Nowego świata częściej tworzy wina jednoodmianowe. Jako odmiana późna, bywa zbierana przy niepełnej dojrzałości, co przejawia się w winach nutami zielonymi, trawiastymi i paprykowymi. Przy pełnej dojrzałości rozwija aromaty czarnej porzeczki i likieru porzeczkowego, a kiedy dojrzewa w dębowych beczkach, również drewna cedrowego, tytoniu i kawy. Wina oparte na Cabernet Sauvignon potrafią być niezwykle długowieczne.

Wina z odmiany Cabernet Sauvignon
Wina z odmiany Cabernet Sauvignon

 

Carignan

Odmiana najczęściej używana w mieszankach, rzadziej w winach jednoodmianowych. Popularna szczególnie w południowej Europie: na południu Francji, w Hiszpanii (znana jako Mazuelo, w Kataloni – Carinena) i we Włoszech na Sardynii (Carignano del Sulcis). Poza Europą uprawiana głównie w Kalifornii i Południowej Afryce.

Wino czerwone z odmiany Carignan

Wino czerwone z odmiany Carignan

 

Carmenere

Odmiana powszechna niegdyś w Bordeaux, niemal wyginęła po klęsce filoksery. Rozpowszechniona w Chile (gdzie do niedawna była mylona z Merlotem), stanowi tam obecnie najbardziej charakterystyczną, „flagową” odmianę. Dobrze reaguje na starzenie w beczce. Wina z reguły ciepłe, owocowe, o umiarkowanej kwasowości.

Wino czerwone z odmiany Carménère

Wino czerwone z odmiany Carménère

 

Cinsaut (Cinsault)

Odmiana typowa dla Południowego Rodanu (Francja), gdzie wchodzi w skład mieszanek, m. in. Chateauneuf du Pape.

Wino czerwone z odmiany Cinsaut
Wino czerwone z odmiany Cinsaut

 

Dolcetto

Trzeci, po Nebbiolo i Barberze, główny szczep Piemontu (Włochy). Daje głównie wina codzienne, lekkie, owocowe, o niewysokiej kwasowości i niezbyt taniczne, a  w najlepszych realizacjach (Dolcetto di Dogliani) - poważniejsze, bardziej masywne, z kilkuletnim potencjałem dojrzewania. Poza Piemontem odmiana praktycznie nie uprawiana, poza niewielkimi powierzchniami w Argentynie i Australii

Wino czerwone z odmiany Dolcetto
Wino czerwone z odmiany Dolcetto



Gamay

Odmiana znana głównie z Beaujolais, niesłusznie kojarzona głównie z wątpliwej sławy Beaujolais Nouveau. W dobrych siedliskach (szczególnie w tak zwanych cru Beaujolais, z których  najbardziej znane to Moulin-a Vent, Morgon, Juliénas i Chénas) daje dobre, owocowe wina o niewielkiej zawartości tanin i żywej kwasowości. Typowe dla Gamay aromaty to truskawka i wiśnia oraz, pochodzące z często w przypadku tych gron stosowanej maceracji węglowej, nuty banana i owocowej gumy do żucia.

Wino czerwone z odmiany Gamay
Wino czerwone z odmiany Gamay

Grenache


Jedna z najważniejszych czerwonych odmian. Uprawiana przede wszytkim w Południowej Francji, gdzie stanowi podstawę win z Cotes du Rhone (szczególnie Chateauneuf-du-Pape), oraz w Hiszpanii (tam nazywana Garnacha), gdzie jest m. in. głównym szczepem Prioratu. Wina z Grenache są z reguły cieliste, alkoholowe, o wybujałej owocowości i umiarkowanej ilości garbników. Do typowych aromatów tej odmiany zalicza się ciemne owoce, pieprz i zioła. Popularna również w Australii.

Wino czerwone z odmiany Grenache
Wino czerwone z odmiany Grenache

Malbec

Odmiana spopularyzowana we Francji, gdzie była podstawą “czarnych win z Cahors”; dawniej częsta także w Bordeaux, gdzie do dzisiaj jest dozwolona przez prawa apelacji. Obecnie, w Europie nieco zapomniany, Malbec jest flagową odmianą Argentyny. Nowoświatowe wina z Malbeca są z reguły miękkie, owocowe, o typowych aromatach ciemnych owoców (jagody, jeżyny), często również dymu i skóry.

Wino czerwone z odmiany Malbec
Wino czerwone z odmiany Malbec

 

Merlot

Jedna z najważniejszych, o ile nie najważniejsza czerwona odmiana na świecie. Dzięki łatwości w przystosowaniu się do różnych warunków siedliska  i wczesnemu dojrzewaniu jest uprawiana niemal wszędzie, dając wina o szerokim spektrum stylów: od  najprostszych, lekkich, owocowych, do pełnych, złożonych i długowieczych. Do najbardziej znanych (i najdroższych) win opartych na Merlocie należą te z Bordeaux (Petrus, Le Pin, Cheval Blanc), znakomite realizacje powstają też w Toskanii (Masseto), Kaliforni i wielu innych regionach. Merlot często bywa łączony z innymi odmianami, dając winu cielistość i wzbogacając aromaty. Do charakterystycznych nut zapachowych tego szczepu należą aromaty ciemnych owoców (śliwki, jeżyny, czarna porzeczka) oraz czekolady, jak również nuty paprykowo - trawiaste i przyprawowe.

Wino czerwone z odmiany Merlot
Wino czerwone z odmiany Merlot

 

Montepulciano

Odmiana charakterystyczna dla środkowych Włoch, występująca w winach jednoodmianowych (Montepulciano d'Abruzzo z Abruzji) jak również łączona z innymi odmianami, najczęściej Sangiovese (Rosso Piceno i Rosso Conero z Marche). Daje wina o aromacie ciemnych owoców (jagód).

Wino czerwone z odmiany Montepulciano
Wino czerwone z odmiany Montepulciano

 

Nebbiolo

Podstawowa odmiana Piemontu (północne Włochy), charakterystyczna dla apelacji Barolo i Barbaresco. Daje wina niezbyt masywne, ale taniczne, kwasowe, o szczególnym aromacie kwiatów (fiołki, róże), dymu, ziół i trufli. W przypadku Barolo i Barbaresco mówi się o dwóch stylach winifikacji: “tradycyjnym”, w którym twarde, mocno garbnikowe wina dojrzewają w dużych beczkach (często z kasztanowca) i są przeznaczone do długiego starzenia, oraz “nowoczesnym”, w którym wina są bardziej miękkie, niejednokrotnie dojrzewają w nowym dębie i są znacznie szybciej gotowe do picia. Poza Piemontem odmiana ta daje dobre rezultaty w Lombardii (Valtellina); poza tym bywa uprawiana rzadko i bez wielkich sukcesów.

Wino czerwone z odmiany Nebbiolo
Wino czerwone z odmiany Nebbiolo

 

Negroamaro

Odmiana uprawiana głównie w Południowych Włoszech (Apulia), najbardziej znana z apelacji Salice Salentino i Copertino. Wina “południowe”, masywne, ciepłe, często o rodzynkowo - czekoladowych aromatach.

Wino czerwone z odmiany Negroamaro 
Wino czerwone z odmiany Negroamaro

 

Nero d'Avola

 

Odmiana znana z Sycylii, poza nią rzadko uprawiana. Niegdyś prawie zupełnie zapomniana, obecnie przeżywa renesans. Daje ciemne wina o czekoladowo - przyprawowych aromatach. Znakomicie sprawdza się w mieszankach (głównie z Cabernetem i Merlotem), również starzonych w dębowych beczkach.

Wino czerwone z odmiany Nero d'Avola
Wino czerwone z odmiany Nero d'Avola

 

Petit Verdot

Odmiana uprawiana głównie w Bordeaux (Medoc), gdzie jest składnikiem mieszanek z głównym udziałem Cabernet  Sauvignon i Merlot. W niewielkiej ilości uprawiana też w Kalifornii i Australii.

Wino czerwone z odmiany Petit Verdot
Wino czerwone z odmiany Petit Verdot

 

Sagrantino

Odmiana uprawiana głównie w Umbrii (Włochy), gdzie jest podstawą DOCG Sagrantino di Montefalco. Wina pełne, bardzo taniczne, wymagają długiego dojrzewania.
 

 

Sangiovese

Odmiana typowa dla środkowych Włoch, jest podstawą wielu tamtejszych apelacji: od Sangiovese di Romagna i Chianti do Brunello di Montalcino. Daje wina w szerokim spektrum jakościowym: od najprostszych, lekkich i owocowych do pełnych, dojrzewających w dębowych beczkach, o wyjątkowych bukietach i wybitnej elegancji. Odmiana charakteryzuje się dużą zmiennością, dlatego wciąż prowadzona jest selekcja najlepszych klonów. Poza Włochami spotykana niezbyt często, głównie w Argentynie, a w mniejszym stopniu także w Kalifornii i Australii.

Wino czerwone z odmiany Sangiovese
Wino czerwone z odmiany Sangiovese

 

Syrah, Shiraz

Odmiana przystosowana do klimatu śródziemnomorskiego. Apogeum osiąga w północnej Części Doliny Rodanu (Francja), w apelacjach Hermitage, Cote, Rotie, Saint Joseph, gdzie tworzy wina jednoodmianowe lub z kilkuprocentowym dodatkiem Viognier. Stanowi też podstawę win z apelacji Południowego Rodanu (Chateauneuf du Pape), gdzie bywa łączona z Grenache i innymi odmianami. Jest to także flagowa odmiana Australii (tam występująca pod nazwą Shiraz), gdzie także występuje w winach jednoodmianowych oraz typowych połączeniach z Grenache i Mourvedre. Syrah daje pełne wina o ciemnym zabarwieniu, o różnorodnych profilach aromatycznych: od prostych aromatów ciemnych owoców i przypraw w winach codziennych, do złożonych bukietów z akcentami mięty, czekolady i sadzy w winach z najlepszych siedlisk.

Wino czerwone z odmiany Syrah
Wino czerwone z odmiany Syrah

 

Tannat

Odmiana popularna we francuskim Madiran oraz Urugwaju i Argentynie. Daje wina pełne, mocne, taniczne, o znacznym potencjale dojrzewania.

 

Tempranillo

Flagowa odmiana Hiszpanii, podstawa wielkich win z apelacji Rioja, Ribera del Duero i Toro. Wina w różnych stylach, od lekkich i codziennych, do skoncentrowanych, przeznaczonych do długiego starzenia. Mają charakterystyczny aromat czerwonych owoców (truskawek), a starzone w dębowych beczkach - również wanilii, lukrecji i tytoniu. Odmiana popularna także w Argentynie.

Wino czerwone z odmiany Tempranillo
Wino czerwone z odmiany Tempranillo

 

Zinfandel

Odmiana często niesłusznie kojarzona z różowym “White Zinfandel”, w rzeczywistości potrafiąca dać wybitne, pełne i aromatyczne wina. Pochodzi z Europy (prawdopodobnie z Bałkanów), lecz jej drugą ojczyzną stała się Kalifornia. Charakteryzuje się dobrą koncentracją, wysokim poziomem tanin i aromatami ciemnych owoców, z wybijającymi się nutami jeżyn, jagód i korzennych przypraw.

mbank_raty_click
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel